Regionalt samarbete trygghet för gravida

Bristen på barnmorskor och erfarna sjuksköterskor innebär bekymmer för sjukhusens nyföddhetsavdelningar i sommar. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala tryggar man patientsäkerheten genom regionalt samarbete.
- Kvinnor som väntar barn, men där vi förväntar oss att barnet inte är så allvarligt sjukt så kan vi rekomendera att de kvinnorna väljer att förlösa sig i Gävle, Västerås eller Eskilstuna, säger Ove Evald, verksamhetschef för nyfföddhetsavdelningen på Akademiska. Det är totalt tio av landets större sjukhus som får problem vid förlossnings- eller nyföddhetsvården i sommar. Det visar en enkät som Socialstyrelsen gjort. Mindre sjukhus med låg personalomsättning verkar inte ha samma problem. De här problemen återkommer varje sommar och Ove Evald tycker inte att läget i år är värre än tidigare. - Som vi bedömer det nu ser det faktiskt något bättre ut än det gjorde samma period förra året, men det kan snabbt ändras. Det räcker med ett sjukdomsfall i personalgruppen så uppstår det luckor, Ove Evald. Det finns också möjlighet att remittera gravida kvinnor till andra regionsjukhus, som Göteborg, Umeå eller Lund. Ove Evald menar att det inte finns någon anledning till oro och att kvaliten och säkerheten går före allt. - I värsta fall får vi beordra personalen att arbeta även om de har semester. Men det är naturligtvis inget glatt scenario. Kontakta reportern: Peter Söderberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".