Fler bör äga Akademiska

Den skenande ekonomin för Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått landstingspolitikerna att ifrågasätta om landstinget ska fortsätta att ensamt äga sjukhuset. Flera partier är nu inne på att Akademiska bör få fler delägare.
Akademiska sjukhuset är ett av landets största och mest välrenommerade sjukhus, men det är också ett sjukhus som spränger alla budgetramar som landstinget satt upp. I år gör sjukhuset av med 300 miljoner kronor mer än förra året och nu tycker allt fler att det börjar bli för stort för Uppsala läns landsting att ensamt klara av. Politiska partier av alla kulörer är inne på att bredda ägandet av sjukhuset. Men de olika partierna är inte ense om vem de ska dela ägandet med. Socialdemokraterna har försökt att få dom tre landsting som köper mest vård av Akademiska, alltså Gävleborg, Dalarna och Västmanland, att gå in som delägare. Vänsterpartiet kan tänka sig staten som delägare och moderaterna ser gärna privata delägare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".