Trots varningar utsätts alltfler av fickstölder

Antalet fickstölder i Uppsala centrum har ökat de senaste två månaderna. Men trots att handlarna försöker informera och varna sina kunder drabbas flera kunder om dagen av tjuvarnas framfart.
Agneta Gustafsson jobbar i en klädaffär på Svartbäcksgatan. - Kunderna blir ju ledsna, besvikna och förbannade när de upptäcker vad som hänt. Många äldre blir helt hysteriska, vi får ta hand om dom och ge dom vatten och trösta. Vi hjälper till att spärra deras kort. Många äldre har tagit ut pengar till presenter, kanske det sista de har. Trots att butiken har satt upp skyltar som varnar för ficktjuvar så fortsätter stölderna. Inne i butiken har personalen hittat plånböcker som blivit slängda under klädställningar eller klädhögar och oftast är det bara kontanterna som är borta medan bankkort och annat ligger kvar i plånböckerna. Enligt polisen går fickstölderna i vågor men de senaste två månaderna märks en viss ökning, men det är inte exeptionellt många stölder. Ficktjuvarna brukar ofta passa på när de är något stort evenemang som till exempel under fyrisfestivalen. Förutom i centrum finns det stor risk att drabbas i de stora köpcentrumen i utkanten av stan. Agneta Gustafsson berättar att folk förvånas över hur snabba ficktjuvarna är, men samtidigt tycker hon att många inte har tillräcklig uppsikt på sina väskor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".