Specialregler för invandrare

Nyanlända invandrarungdomar och de som har grav dyslexi bör, om de behöver, slippa ha godkänt i engelska när de börjar gymnasiet. De bör få koncentrera sig på svenskan i grundskolan.
Det tycker Uppsala kommuns utskott för barn- och ungdom, som föreslår att kommunen skriver till regeringen och kräver en förändring. Initiativet till skrivelsen kom från flera gymnasierektorer i Uppsala. De vill förändra dagens system som innebär att alla som ska gå gymnasiet måste ha godkänt i svenska, engelska och matte. Rektorerna menar att de invandrarungdomar som nyligen kommit till sverige i stället borde få koncentrera sig på svenskan i högstadiet och att de inte ska hindras från att börja gymnasiet bara för att de inte kan engelska. Barn och ungdomsutskottet håller med och vill också att ungdomar med grav dyslexi ska kunna få undantag. Tanken är att de ungdomar som behöver och vill ha ett undantag ska sedan läsa engelska från början i gymnasiet. Barn och ungdomsutskottet vill alltså att kommunstyrelsen ska skriva till regeringen och kräva en förändring. Men förslaget har också fått kritik, bland annat finns en oro för att det här ska ge grundskolan en möjlighet att smita undan att ge vissa elever ordentligt stöd. Men Staffan Yngve tycker ändå det är värt att prova.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".