Skolverket granskar fall i Östhammar

Östhammars kommun har anmälts till skolverket för hanteringen av en flicka med koncentrationssvårigheter och diagnosen ADHD.
Flickan som skulle börja sjuan till hösten har inte varit i skolan på flera månader. Och hennes mamma, som gjort anmälan är mycket kritisk till hur skolledningen agerat. - Vi talde om redan från början vilka problem vi hade med vår dotter och de lovar mycket men sen blir det inget mer, säger hon. I anmälan som nu håller på att granskas av Skolverket kritiseras skolan på flera punkter. Flickan som nyss har fyllt 13 år har diagnosen ADHD, och behöver mycket extra stöd och hjälp i sin undervisning. Men det stöd hon fått är inte tillräckligt anser mamman. I sin anmälan hävdar mamman även att dottern blivit avstängd från undervisningen från och med i mars i år. Det här är uppgifter som helt tillbakavisas från skolans rektor. Rektorn säger till Upplandsnytt att det som har hänt är att flickan hamnat mellan två stolar eftersom även socialtjänsten varit inkopplad i fallet. En akut kris i familjen gjorde nämligen att flickan skulle placeras i ett permanent fosterhem utanför kommunen. Det är bland annat här som kommunikationen mellan skolan och socialtjänsten har brustit. Först i maj kontaktades skolan av en socialsekreterare som berättade att flickan fortfarande fanns i kommunen i ett tillfälligt jourhem, det säger skolans rektor. Skolverket ska begära in fler uppgifter från kommunen om vad som egentligen hände under tiden då flickan inte fick någon undervisning. Flickan har nu kommit in på ett skolhem i en annan kommun där hon ska fortsätta sina studier i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".