Glesbygdsskola räddas i Östhammar

Det blir ingen nedläggning av Reuterskiöldska skolan i Hökhuvud. Det stod klart när barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun sammanträdde under förmiddagen. Redan inför mötet klargjorde nämndens socialdemokratiske ordförande Ove Viksten, att man har tagit intryck av de protester som framförts av elever och föräldrar.
Nästan hundra personer hade samlats för att demonstrera inför barn och utbildningsnämndens möte imorse, där skolans framtid skulle beslutas. Inför sammanträdet fanns en rad sparförslag för att komma tillrätta med underskottet på cirka 12 miljoner som barn och utbildningsnämnden har. Föräldragruppen fick tio minuter på sig att argumentera för att skolan skulle bevaras, och det visade sig vara en lyckad taktik. Redan före sammanträdet hade majoriteten ändrat sig och beslutade att istället för en nedläggning utreda förutsättningarna för samtliga glesbygdsskolor. Rueteeskiöldska är alltså räddat - åtminstone det närmaste året. - Vi känner en enorm glädje naturligtvis, skönt att politikerna lyssnar på oss, säger Vicky Ambertsson i föräldragruppen. Föräldrarnas engagemang tar dock inte slut i och med det här beslutet. - Vi harbestämt oss för att träffa personal och föräldrar i samtliga de andra glesbygdsskolorna. Det handlar om att se över hur vi tillsammans kan hitta sätt att spara pengar, säger Vicky Ambertsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".