Misstänkt rabies hos ekorre

Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala (SVA) undersöker en ekorre som misstänks ha rabies. Och de första provsvaren pekar på att ekorren har den livsfarliga smittan.
- Vi har gjort en del tester som tyder på att den har rabies, nu kör vi ytterligare tester för att få det konfirmerat, säger Anders Engvall vid SVA till TT. Djuret är en av två ekorrar som tagits in i Sverige och använts som husdjur i en studentkorridor i Uppsala, skriver Aftonbladet. Det är oklart om djuren tagits in lagligt. - Djuren kan ha tagits med från exempelvis Thailand där rabies är vanligt, säger Anders Engvall. Sedan den ena ekorren dött lämnades den in till SVA i Uppsala. Rabies har inte funnits som inhemsk smitta i Sverige sedan 1886. I Europa är rabies på återgång tack vare vaccinationer. För tre år sedan avled en 19-årig flicka på Södersjukhuset i Stockholm efter att ha smittats av en hundvalp under en resa i Thailand. - Man ska vara medveten om riskerna när man leker med djur utomlands, till exempel en hund som springer omkring. Likadant ska man vara medveten om riskerna om man tar in ett djur till Sverige, säger Anders Engvall. Rapporter om misstänkta fall förekommer då och då. - Vi brukar få in något eller några varje år, i regel handlar det om hundar och katter, ibland räv, berättar Anders Engvall. Rabiessmittan sprids vanligen från djur till människa genom bett, eftersom smittan finns i saliven. Den kan också överföras via rivning eller om ett sjukt djur slickar på skadad hud. - Djur som har smittan, kan föra över smittan till människan innan symptomen syns på djuret, förklarar Anders Engvall. En människa som väl blivit smittat av rabies har ytterst små chanser att överleva. - Få har klarat sig. Om man misstänker att man blivit biten av ett djur som har rabies ska man ta kontakt med läkare som kan ge vaccin, säger Anders Engvall. Inkubationstiden är vanligen några veckor, men kan vara upp till ett år. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".