För få kvinnliga porträtt i kommunhus

Porträttsamlingen i kommunstyrelsens sal i Uppsala består enbart av bilder på män. Nu uppmanar utskottet för demokrati, jämställdhet och integration kommunstyrelsen att komplettera samlingen så att även aktade kvinnor lyfts fram.
Initiativet kommer från utskottets viceordförande moderaten Erik Hagströmer. - Det som slår en när man kommer in i rummet är att det bara är män som porträtterats på väggarna. Så illa ställt är det inte med det kvinnliga ledarskapet i Uppsala. Kommunstyrelsesalen används, förutom vid kommunstyrelsens möten vid representation och borgliga vigslar. Porträtten är från artonhundratalet och framåt. Trots att Uppsala haft flera kvinnliga ledare syns ingen i rummet. Det närmaste någon kommer är Britta Norlander som var ordförande för kommunfullmäktige på sjuttiotalet. Hon har fått hänga i korridoren. Varför det ser ut så här vet inte Erik Hagströmer men han tycker att det är viktigt att det blir en förändring. Vid sidan om Britta Norlander är det framför allt Blenda Ljungberg och nyligen avgångna Annika Lind som finns i åtanke. - Det är dels en symbolfråga att visa på vad alla duktiga kvinnor har uträttat dessutom ger ju porträtten i rummet en bild av Uppsalas politiska liv - därför är det viktigtmed en förändring, menar moderaten Erik Hagströmer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista