Anna Broman med dotter på Tuna Backars förskola

Protester på förskola

Uppsalas förskolor har de senast åren fått lägre personaltäthet och större barngrupper.  Är personaltätheten bra i Uppsala? Säg din mening här!

De är långt ifrån de mål kommunfullmäktige har satt upp, som baserar sig på skolverkets rekommendationer. På Tuna Backars förskola är personal vissa tider ensam med upp mot 20 barn. Det har fått föräldrar att skriva en protestlista där de uttrycker oro kring situationen i förskolan. Anna Broman är en av föräldrarna som skrivit på listan.
- Det är mer illa ställt än vad någon av oss trodde. Jag kan ju säga att säkerhetsbiten är ju en jätteviktig bit. Vad händer om ett barn slår sig, blir dåligt, svimmar, klämmer sig? En personal på 15 till 20 barn, det är orimligt!

Tuna Backars förskola har 2½ tjänst per avdelning. Förra året hade man 2,75 tjänst. Och personaltätheten inom Uppsalas förskolor har blivit sämre de senaste åren. Från att ha haft i snitt 5.9 barn per årsarbetare inom förskolan så är det idag 6.5. En försämring som medfört att förskolor har fått vrida och vända på scheman och arbetssätt för att anpassa sig till situationen. Men nu tycker personal på Tuna Backars förskola att det får vara nog. Helena Österberg är barnskötare där.
- Jag har ju utbildat mig för att jobba inom förskolan för att jag tycker om att jobba med barn och vill kunna ge dem någonting men just det här sista året så har jag känt att det börjat likna förvaring och jag är inte utbildad för att bara förvara.

Förskolan i Uppsala skulle behöva 134 miljoner kronor mer till 2009 för att klara kommunens uppsatta mål om personaltäthet och gruppstorlekar, som är baserade på skolverkets rekommendationer. De pengarna kommer inte verksamheten att få och Uppsala når alltså inte sina uppsatta mål. Moderaten Cecilia Forss är ansvarig politiker.
- Det är inte många kommuner som kan uppvisa den personaltätheten, säger hon.
Men föräldern Anna Broman kräver mer av politikerna och vill att de satsar ännu mer på förskolan.
- Just det! Eftersom det öppenbarligen inte räcker till. Det har vi ju klara bevis på här, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".