Nya hinder för Hebys länsbyte

Det har återigen uppstått problem för riksdagsmajoriteten som vill att Heby ska få byta län. Lagrådet anser att majoritetens lösning leder till en krock med andra lagar.
I förra veckan föreslog bostadsutskottet att det i fortsättningen ska vara riksdagen som föreslår vilket län en kommun ska tillhöra. Och då skulle Heby få byta län trots att regeringen tidigare sagt nej. Men enligt lag är det faktiskt regeringen som ska besluta vilket landsting en kommun ska tillhöra. Lagrådet är kritiskt till bostadsutskottets förslag och menar att resultatet av två parallella lagar blir ''att det kommer att råda oklarhet om fördelningen av uppgifter mellan riksdagen och regeringen''. Lagrådet vill därför att frågan ska utredas ytterligare. Det är nu osäkert om Heby kommer att kunna byta län innan årsskiftet. Och därigenom också osäkert om Heby kan delta i valet till landsting nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista