Spelet bakom Nannabeslutet

Upplandsnytt kan nu avslöja spelet bakom en av Uppsalas mest infekterade politiska frågor de senaste åren, nämligen den om musikklasserna och den nyrenoverade Nannaskolan.

(doc-fil)
(doc-fil)

Det är ett spel som pågått i bakgrunden, vid sidan om den ordinarie, formella ärendegången i kommunen. Omfattande mailkonversation mellan inblandade personer vittnar om en hantering av ärendet som inga offentliga kommunala handlingar hittills kunnat visa.

En av de som reagerar på det som Upplandsnytt nu kan rapportera om är Ann-Christine Johansson, som under den mest hektiska tiden i våras var skolområdeschef.

- Jag tycker att det är oerhört allvarligt. Nu efteråt kan jag förstå varför det blev som det blev. Det här är verkligen... det är nog nästan en skandal, säger Ann-Christine Johansson.

Den 10 juni i år besökte folkpartisten Fredrik Sjöberg, som är ordförande i Produktionsnämnden för vård och bildning, Balderskolan. Där gav han besked till elever och lärare vid Uppsala musikklasser att de inte behövde flytta in i Nannaskolan, som hade renoverats för att nästan till fullo anpassas till musikklassernas verksamhet.

Detta upprörde många inom kommunen, både tjänstemän som jobbat tätt med frågan genom åren och oppositionspolitiker. Hur kunde det här beskedet ges när skolan renoverats för 87 miljoner kronor, frågade sig kritikerna.

Upplandsnytt kan i dag visa att Fredrik Sjöbergs besked den 10 juni föregicks av ett långt mer omfattande spel än vad vad som tidigare kommit fram. Vi har de senaste månaderna lyckats få tag på närmare 100 e-postmeddelanden som skickats mellan inblandade personer. Den största mängden e-post skickas mellan biträdande rektorn för musikklasserna, Karin Cars och den person som gav beskedet till elever och lärare den 10 juni, folkpartisten Fredrik Sjöberg.

I e-postmeddelanden som skickas mellan Cars och Sjöberg under våren diskuteras olika strategier för hur man ska lösa frågan om Nannaskolan. Här följer några exempel:

17 mars skriver Karin Cars: ”Hej Fredrik! Vi har nu diskuterat hur vi går vidare med Balderskolan. Vi kommer att erbjuda Vuxenutbildningen att få lokaler på Nannaskolan motsvarande de klassrum de skulle få på Balderskolan.”

Senare samma dag svarar Sjöberg: ”Hej Karin. Det vore toppen om ni kunde skriva ett gemensamt brev från Vuxenutbildningen och Musikklasserna om att ni vill byta lokaler med varandra. Ställ brevet till mig och nämnden. Då kan vi driva frågan kraftfullt inom vår organisation och förhoppningsvis nå fram till den lösning vi önskar i frågan.”

Den 19 mars: ”Hej Fredrik! Alldeles nyss ringde Radio Uppland och hade fått tag på vår skrivelse till Din nämnd. Vi ville inte svara reportern. Hur tycker Du att vi ska göra?”

En dryg timme senare svarar Sjöberg: ”Bästa svaret brukar vara att säga att ’vi diskuterar inte via media - vi återkommer när och om något händer’.”

Cars hjälper också Sjöberg att hitta gamla handlingar och dokument som handlar om Balderskolan och Nanna. Och den 11 april skriver Sjöberg: ”Vi jobbar på för att få fram mer (all) information kring detta. Jag tar tacksamt emot den dokumentation som ni har.”

I samma e-post skriver Sjöberg om Karin Cars man, Otto:

”PS Hälsa gärna Otto att det pågår mycket mer ’bakom kulisserna’ än vad jag kunde skriva till honom som svar på hans brev till mig och Gunnar Hedberg.”

Ann-Christine Johansson, som på den här tiden var skolområdeschef och den som skolan i vanliga fall skulle haft kontakt med om problemet med Nannaskolan hade ingen aning om att det här pågick vid sidan om hennes arbete.

- Jag förstod ju, när Fredrik Sjöberg meddelade musikklasserna den 10 juni om att de skulle vara kvar i Balder, att nånting måste ha pågått i bakgrunden. Men aldrig att det var i den här omfattningen. Det är helt, helt galet.

- Det går ju inte att leda en verksamhet när det sker på det här sättet som det sker. Att det pågår parallella förhandlingar på det här sättet, det sätts ju helt ur spel det här med förvaltning och politik, säger Ann-Christine Johansson.

En annan som reagerar på mejlväxlingen är Ingrid Helmius, som är jurist och doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

- Att låta sig som Fredrik Sjöberg påverkas så mycket i en enskild fråga att han är beredd att åsidosätta hela den formella vägen hur ett ärende ska hanteras, det kan jag ju inte tycka är särskilt sakligt eller särskilt objektivt. Och därmed så strider ju hela ärendehanteringen egentligen mot grundlagens krav på objektivitet och saklighet, säger Ingrid Helmius.

Fredrik Sjöberg anser själv inte att han gjort något fel. Han menar tvärtom att det är hans plikt som politiker att arbeta på det här sättet, speciellt när det gäller en fråga som han uppfattat var så infekterad bland de som skulle ha hanterat det.

- Jag gick in i en så att säga rådgivande roll här. Det vill säga att jag gav förslag på hur man kan komma vidare i processen, alltså få igång kommunikationen så att man kommer fram till någon vettig lösning. Så det har inte pågått något form av spel bakom gallerierna, säger Fredrik Sjöberg.

Sjöberg menar att han flera gånger svarat Karin Cars att hon måste ta det här med de som äger frågan, och att han inte kan gå in och ta över ärendet. Men i den omfattande mejlkonversation som vi gått igenom finns den uppmaningen endast en gång.

- Man skiver inte allting i ett mejl. Man säger mycket mera under ett telefonsamtal. När det gäller grundfrågan var besluten fattas så har ju jag aldrig nånsin tvekat om var det var. Jag har inte drivit en egen linje här, säger han.

Men kritiker menar att du har låtit dig påverkas.

- Nej, jag låter mig informeras. Och jag har försökt få processen att fungera så att vi inte får en konflikt, säger Fredrik Sjöberg.

Biträdande rektorn för musikklasserna Karin Cars har avböjt att medverka i en bandad intervju. Hon säger till Upplandsnytt att den här mejlkontakten aldrig hade skett om det hade funnits en bra dialog tidigare mellan skolan och företrädare för kommunen. Hon har i sitt arbete enbart tänkt på musikklassernas bästa, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista