Starka reaktioner om Nanna

Det kommer starka reaktioner efter Upplandsnytts rapportering i morse om spelet bakom beslutet kring Nannaskolan i Uppsala tidigare i år.

Som vi kunde berätta i morse så föregicks beskedet till Uppsalas musikklasser - dvs beskedet om att de skulle få vara kvar i Balderskolan - av en lång mailväxling mellan biträdande rektorn på skolan och den politiker som gav beskedet till musikklasserna, folkpartisten Fredrik Sjöberg. En av de som reagerar i dag är socialdemokraten Bengt Sandblad.

- Man har ju uppenbarligen här försökt att komma överens om en lösning sinsemellan trots att man inte har ansvaret för det och man har uppsåtligen gått bakom ryggen och inte involverat dem som egentligen har ansvaret. Så får man inte jobba, säger Sandblad.

Upplandsnytt har gått igenom närmare 100 e-postmeddelanden som under våren skickats mellan olika personer i kommunen - mail som handlar om Nannaskolan, en skola som renoverats för 87 miljoner kronor. Den största delen av konversationen förs mellan biträdande rektor för musikklasserna, Karin Cars och folkpartisten Fredrik Sjöberg. Under våren diskuterar de två frågan om Nannaskolan och försöker komma med lösningar på problem, trots att Cars i vanliga fall skulle gått till sin områdeschef, Ann-Christine Johansson, som säger så här:

- Hade det varit öppet och tydligt så hade vi vetat om det här. Då hade Pelle Petterson och jag fått veta det här.

Pelle Petersson, grundskolechefen, vill inte ställa upp på en intervju eller ens kommentera ärendet. Men stadsdirektören Kenneth Holmstedt, kommunens högsta chefstjänsteman, tycker att det finns ett problem i den här mailväxlingen:

- Jag tycker att just de höga cheferna kunde ha känt sig rundade och uppgivna och det tycker jag är dumt. Fullmäktiges beslut är ju inga inlägg i debatten, de ska genomföras och här har några tjänstemän jobbat för att genomföra ett beslut och det har faktiskt fått känna sig lite dumma här när de upptäcker en annan kommunikation som har funnits, säger Holmstedt.

Men hur är det då? Kan en biträdande rektor och en politiker maila varandra? Svaret är förstås ja, det kan de. Men, och det är det här som kritikerna pekar på, det får inte ske på beskostnad av hur kommunens organisation är uppbyggd, och att tjänstemän i den så kallade linjeorganisationen hålls utanför informella förhandlingar. Upplandsnytt har pratat med flera högt uppsatta chefer i kommunen, och samtliga reagerar starkt på mailväxlingen. De menar att Fredrik Sjöberg självklart kan svara på e-post, men att han tydligt borde markerat att han inte kan ta över frågan.

- När det gäller själva beslutsbitarna så har det varit solklart att jag varken ägt frågan eller kunnat köra över några utan att jag hänvisat till att det ska gå den förmella vägen. Sen när det gäller mailkonversation får man ju fundera på vad som är bäst, ska man som politiker vägra att svara, ska man bara vara formell eller ska man försöka hjälpa till för att få processen att rulla. Jag ska vara representant för allmänheten. jag ska lyssna på alla, jag bör svara alla som hör av sig, för jag anser att det är min skyldighet som politiker.

Sjöberg säger att han hela tiden under våren informerade den tjänsteman som han ska ha kontakt med, dvs produktionsdirektören Ulla Holmgren. Upplandsnytt har ställt frågor till henne om detta men hon har i dag ingen kommentar.

Alexander Gagliano

alexander.gagliano@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".