Nya sparkrav i Uppsala

Kommunstyrelsen beslutade igår att införa inköpsstopp för kontorsmöbler för alla kommunala nämnder och att personalomkostnaderna, som bland annat innebär friskvård, utbildning och platsannonser ska minska med 10 procent nästa år jämfört med i år.
- Vi vill inte hamna i samma situation som tidigare, att kostnaderna skenar iväg, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Annika Lindh. Förra året fick Uppsala kommuns ekonomi ett plusresultat för första gången på 15 år, och de senaste prognoserna för i år pekar mot ett överskott på 63 miljoner kronor. Ändå menar kommunstyrelsen alltså att man måste dra åt. Orsaken är bland annat enligt Annika Lindh att konstruktionen med att en koncern äger de de kommunala bolagen gör att kommuen egentligen måste ha ett större plusresultat, runt 200 miljoner. Därför har man nu beslutat om en rad besparingsåtgärder. Från och med idag är det inköpsstopp för kontorsmöbler för alla nämnder fram till juli 2003, man ska undersöka om det går att samarbeta med andra offentliga arbetsgivare om lönesättning så att till exempel inte kommun och landsting bjuder över varandra, dessutom ska personalomkostnaderna, som innefattar bland annat friskvård, utbildnig, platsannonser och representation minska med 10 procent nästa år. Beslutet om minskade resurser till friskvård får kraftig kritik från vänsterpartiets kommunalråd, Britt Löfgren. Hon anser att det kommer att straffa sig ekonomiskt att minska på friskvården, meda tanke på att sjukfrånvaron är ett av dom största problemen i kommunen idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".