Baksidan av centralstationen i Uppsala.

Kaos bakom centralen

Trafikkaoset på parkeringen bakom stationen i Uppsala är ett stort problem för taxibilarna och en fara för fotgängare och cyklister.

Det säger flera Uppsalabor till Upplandsnytt. Taxiförarna som har sin väntplats på parkeringen ser röran från nära håll.

- Jag vet inte vem det är som har planerat det här från början men det är totalt felplanerat, säger en av taxiförarna och organisationen på baksidan av stationen får också kritik av andra Uppsalabor. Kombinationen av parkering och taxiplats är riskfylld och leder ofta till olyckor, berättar en taxichaufför som vill vara anonym.

- Jag har varit med 2 - 3 gånger att folk har kört på varandra.

Catharina Dankwardt-Lillieström är biträdande projektledare på Uppsala kommun. Hon har inte hört talas om några incidenter.

- Det är okänt för mig. Det här är en tillfällig yta för hämta och lämna, lite parkeringar och för taxi fram till 1 maj 2009.

- Är det ett problem tycker du?

- Det är självklart stökigt.

Hur fotgängare, cyklar och bilister ska samsas från och med i maj och ett antal år framöver då det så kallade Båghuset ska byggas är inte klart än, berättar Catharina Dankwardt-Lillieström på kommunen. Men taxibilarna kommer i vår att få flytta tillbaks till framsidan av stationen.

- Det här var den bästa lösningen som vi kunde erbjuda dem, säger hon.

Först 2011 kommer det vara färdigbyggt på båda sidorna av stationen.

Johan Lindahl
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".