Fritidsgårdar julstänger

Barn och unga som har det jobbigt hemma har liten möjlighet att komma hemifrån under jullovet. Öppettiderna vid länets fritidsgårdar varierar och på vissa håll är de helt stängda.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i länet har frågat kommunerna vad de planerar för de unga under jullovet.

– Under julen så ska man vara hemma med sin familj och har det mysigt och gulligt. Om man inte har det så fint och gulligt så finns det ingenstans att ta vägen. Skolan är stängd, fritidsgårdarna stänger ibland, föreningslivet stänger också igen. Det finns ingenstans att ta vägen och man kan inte ens följa med hem till en kompis. Då är det viktigt att det finns aktiviteter så att man åtminstone någon gång under det här evighetslånga jullovet får träffa vuxna eller få komma hemifrån, säger Mona Örjes, distriktskonsulent på IOGT-NTO.

Jullovet 2008 blir lite speciellt. Det är många helgdagar som infaller på vardagar vilket gör att fritidsgårdarna i år har mer stängt än vanligt. Ändå finns det uppenbara behov för de unga att ha någonstans att gå för att slippa en jobbig hemmamiljö. Det berättar flera personer som jobbar med socialt arbete i länets kommuner och som Upplandsnytt har ringt till och IOGT-NTO har därför aktiviteter runt om i länet under julledigheten berättar Mona Örjes.

– Vi försöker själva ordna olika aktiviteter, julpyssel, film-maraton och andra saker. Kommunerna borde åtminstone göra något för de utsatta barnen. Där måste man naturligtvis ha koll familjerna och ha någon slags jour, men jag tycker också att kommunerna har ett ansvar för att det finns fritidsaktiviteter även under jullovet, säger Mona Örjes.

Många kommuner hänvisar till socialjouren för de unga som har det riktigt tufft hemma. Annars så har de allra flesta fritidsgårdarna öppet under vardagarna.

De kommuner som skiljer sig från de andra, med extra öppettider, är Knivsta och Enköping. I Håbo har man sedan länge valt att satsa på de unga under jullovet. Elisabeth Grönlund är föreståndare på fritidsgården i Skokloster.

– Vi beslöt oss för att ta lite tid från sommaren och istället lägga den på vintern när det var kallt och ruskigt ute. Nu har vi öppet under hela jullovet tre dagar i veckan. De har ett behov av att träffa kompisar och visst finns det sådana som tycker att det är jobbigt att vara hemma eller att man kanske är ensam hemma för att föräldrarna måste jobba, säger Elisabeth Grönlund på fritidsgården i Skokloster.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".