1 av 2
2 av 2

Ny teknik hjälper polisen

Nästa år kan Sveriges poliser börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser, något som skulle effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt. Just nu provas systemet bland annat här i Uppsala län.

Polisen Gustav Ahlfont i Uppsala är en av dem som testat den nya tekniken.

– Vi kan göra frågor på fordon och personer. Vi har tillgång till passbilder bland annat, och det har vi mycket nytta av när vi söker efterlysta personer eller försvunna personer, säger han.

Det är en helt vanlig mobiltelefon som laddats med en ny programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram. Med några enkla knapptryck får polisen Gustav Ahlfont på ett ögonblick svar på telefonens skärm om om vem som äger bilen han har stoppat, om skatten är betald och hur det gick vid den senaste besiktningen.

– Man får snabbt information om omgivningen runtomkring. Det möjliggör ett helt annat arbetssätt än tidigare, säger Gustav Ahlfont.

Rutinförfrågningar av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till nån av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få bortåt en halvtimme på svar.

Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut.

– De långsiktiga effekterna är dels att man får mer tid för yttre tjänst, dels ökar man antalet lagförda brott och får bättre kvalitet, menar Tomas Alsterlund, projektledare på Rikspolisstyrelsen.

Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad.

Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken succesivt start nån gång under 2009. Det är något som polisen Gustav Ahlfont ser fram emot.

– Jag tror det skulle innebära att vi blir både mer effektiva och synliga, säger han.

Testet av den nya tekniken görs i bland annat Uppsala, Stockholms, Södermanlands och Västmanlands län.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".