Misstänkt mordbrännare häktad

Den man som misstänks ha anlagt branden i sin egen lägenhet på Gamla Uppsalagatan i natt har häktats under dagen - misstänkt för mordbrand. Men grannar menar att händelsen kunde ha undvikits då polisen redan tidigare på kvällen fått rycka ut till huset.
Grannarna hade klagat på mannen som är psykiskt instabil. Inger Forsell bor i samma hus som brann inatt. - Det hade inte behövt hända. Den här mannen skulle behövt mer hjälp än vad han har, han kanske inte ens skulle bo med andra människor eftersom det här inte är första gången brandkåren har varit här. Polisen fick tidigare på kvällen rycka ut till huset på Gamla Uppsalagatan i Svartbäcken efter att grannarna ringt och klagat över mannens beteende. Han ska bland annat ha skrikit och sagt att han skulle kasta ut sina möbler. Men när polisen väl kom dit så var läget lugnt och dom åkte därifrån. Det är mycket ovanligt att polisen omhändertar personer som mår psykiskt dåligt och som man bedömer är ofarliga, säger Uppsalapolisens informationschef Lena Larsson. - Det är det inte ofta vi gör, då det är oerhört svårt att göra en sådan bedömning. Vi tillkallar hellre läkare som får göra sin bedömning. - Varför har man inte tillkallat en läkare i det här fallet? - Man har nog gjort bedömningen att det inte var nödvändigt - Borde man inte ha omhändertagit den här mannen? - Det är alltid lätt att vara efterklok, men å andra sidan hade vi gjort det och det sedan visat sig att vi saknat grund för det, så hade vi frihetsberövat den här mannen. Då hade vi gjort fel - i det fallet också. Alla boende i den eldhärjade trappuppgången har evakuerats till annat boende. Kontakta reportern: Magnus Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista