SLU får bakläxa

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gjorde fel när de anställde en forskarassistent i juli i år. Jobbet borde i stället ha gått till en annan av de sökande.

Det slår Överklagandenämnden för högskolan fast i ett beslut. Enligt nämnden har en annan kvinnlig sökande betydligt bättre meriter. Därmed tvingas SLU nu att backa och anställa den sökanden i stället.

Efter att ha fått in flera ansökningar till arbetet som forskarassistent på en av institutionerna i Uppsala valde SLU att ge jobbet till en kvinna från Uppsala, med motiveringen att hon hade störst vetenskaplig skicklighet och att det gått kortare tid sedan hennes disputation jämfört med dom andra sökanden.

Något som fick den andra toppkandidaten till jobbet att överklaga anställningen. Hon menade att jobbet i stället borde ha gått till henne. Att hennes meriter vägde tyngre och att hennes vitsord var bättre.

Dessutom menade hon att SLU gjort fel som inte tagit hänsyn till att hon varit föräldraledig ett år, när dom räknade tiden som hade gått sedan hon disputerat.

Nu får kvinnan alltså rätt av Överklagandenämnden för högskolan. Nämnden skriver att den överklagande kvinnan har ett klart framsteg vad gäller vetenskaplig skicklighet för anställningen och att jobbet därför ska gå till henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".