Fallskärm trots fallskärmsstopp

Uppsala kommun skrev ett så kallat fallskärmsavtal med stadsdirektören så sent som för ett år sedan, trots att man beslutat att inte skriva några fler sådana avtal. Avtalet innebär att när stadsdirektör Bertil Lindström slutar i mars nästa år så löser en fallskärm på drygt två och en halv miljon kronor ut.
När Bertil Lindström slutar som stadsdirektör, kommunes högsta tjänsteman, har han jobbat i kommunen i trettio år, och som stadsdirektör sedan 1990. Det anställnignsavtal han har innebär att han får 65 procent av sin pensionsgrundade inkomst i visstidspension när han slutar och fram tills dess att han fyller 65 år. Om han tar ett nytt jobb, får han behålla visstidspensionen. Den pension han får blir drygt 36 000 kronor i månaden, sammanlag blir det två och en halv miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutade 1996 att inte sluta några fler avtal om fallskärmar med chefstjänstemän, men Bertil Lindströms senaste avtal skrevs på så sent som i januari i år. Orsaken till att det blev så är att det är en förlängning av hans gamla avtal säger kommunstyrelsens ordförande Annika Lindh. Det finns inte många sådana här avtal kvar i kommunen. Bertil Lindström är den sista som får en fallskärm som han får behålla även om han skulle ta ett nytt jobb. Sedan finns bara en chef kvar med en sån här speciell anställningsform och det är chefen på miljökontoret. Hans visstidspension dras ner om han tar ett nytt jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista