Foto: Erik Svensson

Väktare krävs på bussarna

Fylla och bråk på UL:s nattbussar har blivit ett så stort problem att facket nu kräver väktare ombord.

Ulf Tedesund är Kommunals skyddsombud på KR, som kör linje 804 mellan Uppsala och Västerås - en av de värst drabbade sträckorna:

- Det är på sista nattbussen som går hem från Västerås till Uppsala som vi får bråket. Vecka 52 fick vi kalla på polis både fredagen och lördagen.

- Det var slagsmål, fylla och bråk. Och så här kan det inte fortsätta. Det är så här helg efter helg, säger Ulf Tedesund.

Hur känns det som förare att sätta sig bakom ratten på en av de här linjerna?

- Ja, det är ju otryggt. Det kastas tomma flaskor mot förarbåset. Det bara smäller där framme vid dörrarna. De där flaskorna kan ju komma på en resenär lika gärna. Och när övriga passagerare kliver av för att ta taxi i stället, då har det gått för långt, säger Ulf Tedesund.

Enligt Ulf Telesund är det främst ungdomar i 15-16-årsåldern som super, bråkar och spyr ombord på nattbussarna. Nu kräver facket att väktare ska åka med på linjerna 804, 811 och 832 nattetid.

Men det kräver i sin tur att Upplands lokaltrafik (UL) och bussbolagen, till exempel KR som kör linje 804 mellan Uppsala och Västerås, kommer överens.

- Jag har upplevt att bussbolagen har tagit det på allvar. Men då är UL en bromskloss, eftersom väktare kostar pengar.

På vilket sätt tror du att väktare skulle kunna hjälpa till?

- Ja, men då får man lugn i bussen. Ungdomarna ser att det inte går att hålla på som de gör. Då får vi stopp på det här. Då måste vi få till ett samarbete mellan bussförarna, UL, KR och Swebus. Och även Gamla Uppsala Buss. Om vi inte får ordning på detta får vi kontakta Arbetsmiljöverket och göra ett skyddstopp på nattrafiken, dvs att vi ställer bussarna och vägrar köra, säger Ulf Tedesund.

Sture Jonsson, som är informationschef på UL, säger till Upplandsnytt att UL vill komma fram till en lösning tillsammans med både facket och bussbolagen, och att ett möte är inplanerat under januari månad.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".