Miljökrav hotar fartyg

2015 skärps utsläppsgränserna för fartygen på bland annat Östersjön. På Sveriges Redareförening befarar man att det här kommer leda till att det blir färre fartyg ute på havet.

-Det kan bli en nedgång i den trafiken i och med att kostnaderna för att köra fartygen med lågsvavlig olja är så dramatiskt mycket högre, säger föreningens VD Håkan Friberg.

År 2015 kommer det nya bestämmelser för Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen. Det är det internationella sjöfartsorganet IMO som bestämt att där skall vara ett kontrollerat utsläppsområde. Bara där och ingen annanstans i världen. Svavelhalten från fartyg skall där bara få vara noll komma en procent om sex år. Nu är det en och en halv procent svavel i fartygsbränslet som gäller.

Det här kommer att drabbar alla fartyg i Östersjön med väsentligen fördyrat bränsle tro redarföreningen.

-Det är framförallt vår exportindustri, basindustrin för Sverige, det är de som kommer att drabbas av kostnadshöjningar för att få ut sitt gods till kontinenten och andra destinationer i världen, säger Håkan Friberg

Tommy Lundberg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".