Familjen Bäckman i Uppsala.

Förvånande få sökande

Betydligt färre sökte vårdnadsbidrag inför 2009 i Uppsala än vad kommunen räknat med. På kommunen är man förvånad och frågande till varför.

-Dels vill vi få vara hemma med Mikaela de här första åren. Det är ju så pass betydelsefullt, det händer så mycket och vi tycker det är så spännande, det är en förmån. Sen känner man att det är lite tidigt redan vid ett års ålder att börja på dagis.

-När man har fått en sån här skatt i sin famn känns arbetet mindre prioriterat på något sätt.

Therese och Mattias Bäckman är en av dom cirka 280 familjer som ansökt om vårdnadsbidrag för det här året i Uppsala kommun. Det är en siffra som är betydligt lägre än vad man förväntade sig, och Göran Hedefalk på Uppsala kommun vet inte varför det inte är fler som ansökt om vårdnadsbidrag.

-Det vet vi faktiskt inte. Kanske är det att informationen inte har gått ut riktigt till alla, att man inte alls är medveten om det. I övrigt så vet vi inte varför. Jag är personligen förvånad över att det är så få.

Hur skulle man kunna göra för att vända på det?

-Jag tycker att vi har gjort så mycket information vi kan

Kostnaden för kommunen är hittills tio miljoner kronor per år för vårdnadsbidraget, en siffra som Göran Hedefalk tror kommer stiga eftersom han tror att fler föräldrar kommer att ta möjligheten att få vårdnadsbidrag

-Nu ankommer det på föräldrarna själva att ta den här möjligheten i anspråk om man vill.

Martina Feuer
martina.feuer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".