Kritik mot Doctrina

Doctrinagymnasiet i Uppsala får inte utöka och starta fler program, det har Skolinspektionen beslutat. Myndigheten är kritiska till såväl bolagets ekonomi som utbildningens kvalitet.

-Dels är det så att man inte har kunnat visa att man kan driva den skolan som finns i dag efter de regler som gäller, säger Birgitta Fredander, enhetschef på Skolinspektionen.

Hur vanligt är det att ni hittar så här mycket som brister i en ansökan?

-Jag tror nog att det är ganska ovanligt att det är så många vinster, säger Birgitta Fredander.

Doctrinagymnasiet ville starta 8 nya program till höstterminen 2009, men får alltså blankt nej av Skolinspektionen. Myndigheten ifrågasätter om Doctrina Gymnasiet i Uppsala AB överhuvudtaget kan bedriva skolverksamhet på ett varaktigt och stabilt sätt, med tanke på att skolan har haft betalningsanmärkningar det senaste halvåret och att en av styrelseledamöterna har både konkursansökan och skuldsaldo registrerat hos kronofogdemyndigheten.

Turerna kring skolan har varit många. Upplandsnytt har tidigare rapporterat om bl.a. bristfällig undervisning, obetalda räkningar och konkurshot. Dessutom är företaget inte registrerat hos skatteverket för arbetsgivaravgift och det kan få konsekvenser även för Doctrinagymnasiets befintliga verksamhet i Uppsala

-Det som kommer hända är att Skolinspektionen kommer att gå dit och göra en inspektion och sen ge företaget en viss tid att rätta till det hela, säger Birigtta Fredander på Skolinspektionen.

Upplandsnytt har inte lyckats nå Doctrina gymnasiets rektor, Peder Björk, eller någon annan på skolan, för en kommentar.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".