Kent Hansson rensar mycket spam

Spamproblem i Heby

Spam, alltså skräpmail, är ett stort problem för flera kommuner i länet. Heby kommun är en av de värst drabbade, med tredubbelt så många spam i år jämfört med förra året.

Nu hoppas man att ett nytt filter ska minska problemen. Efter fem dagars julledighet låg det 95.000 spam och väntade på registratorn Kent Hansson i Heby kommun.
-Det mesta är ju reklam, mycket handlar om sex eller viagra. En del är på kinesiska och då har vi inte ens någon aning om vad som står i breven.

Spam är naturligtvis irriterande för alla, men för kommuner är det än mer problematiskt. Alla handlingar som inkommer ska ju enligt lag registreras. Skräpbreven behöver inte sparas, däremot måste det registreras hur många som slängs. Och inget får slängas av misstag.

Därför tvingas Kent Hansson och hans kollegor gå igenom ämnesraden på alla de cirka 20.000 spam som dagligen trillar in i kommunens brevlåda.
-Medan vi sitter här och pratar droppar det in fler hela tiden.

Räddningen kan vara nära. Heby kommun ska få ett nytt spamfilter, som ska sortera bort mer skräppost automatiskt. Systemet provas just nu i Knivsta kommun och i Uppsala kommun har man sett en tydlig minskning av spam sedan man installerade ett liknande system för drygt tre år sedan. Men även om Kent Hansson gärna skulle slippa gå igenom skräpposten, ser han ett problem med det nya filtret.
-Jag måste ju kunna lita på att inte ett brev från till exempel Anders Björck slängs av misstag, sådant får ju bara inte hända.

Men Fredrik Andersson, IT-chef i både Heby och knivsta kommun, tror ändå på det nya systemet.
-Det finns ju alltid en risk, e-post är inte hundra procent säkert. Men som avsändare får man ju alltid ett kvitto från kommunen på att de mottagit ens brev.

Måna Degerman
måna.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista