Frida Gustafsson har skrivit på uppropet

Upprop för papperslösa

Gömda papperslösa flyktingar har idag bara rätt till akutvård och bara om de kan betala.

Nästan hälften av landstingen i Sverige har därför beslutat om egna regler för vård till flyktingar som gömmer sig. Landstinget här i Uppsala län väntas fatta beslut i frågan i februari. Några läkarstuderande i Uppsala har startat ett upprop, för att påverka politikerna. Frida Gustafsson, är en av dem
- Vi tycker det är helt orimligt att papperslösa människor ska ha råd att betala för vården, säger hon.

Hittills har över 150 mail skickats till landstingspolitikerna i fullmäktige, med uppmaningen att rösta ja till förslaget att låta papperslösa flyktingar få nödvändig vård, oavsett betalningsförmåga. Och påtryckningarna på politikerna kommer fortsätta, säger Frida Gustafsson. Hon hoppas att fler som utbildar sig till läkare och sjuksköterskor ska engagera sig.
- Jag vill inte stå på akuten och neka sjuka människor vård.

Nästan hälften av landstingen runt om i landet har tagit saken i egna händer  och beslutat om generösare regler, eftersom det dröjer med ett besked från regeringen och nu kan inte Landstinget här i Uppsala län vänta längre, säger socialdemokraten Johnny Svahn, en av dem som står bakom motionen.
- Någonstans så sitter det fast och vi menar att vi måste ta initiativ eftersom staten  inte gör det, säger han.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".