Mycket fiffel i restaurangbranchen

Svarta löner och fiffel i ekonomin är ett stort problem i restaurangbranschen. Det tycker i alla fall hotell- och resturangfacket som idag därför ställt upp ett tält på Stortorget i Uppsala för att informera allmänheten om problemet.
Enligt Peter Östrup, som är kassör i Uppsala avdelningen för hotell- och restaurangfacket, så räknar skattemyndigheten med att det är drygt 50 miljarder kronor varje år som inte kommer in på grund av den ekonomiska brottsligheten i restaurangbranchen. -Senast igår ringde en restauranganställd som hade blivit erbjuden en lön på 7000 kronor vitt och 4000 kronor svart. Skulle hon vara riktigt duktig skulle hon få 7500 vitt, säger Peter Östrup. Det handlar bland annat om att använda sig av personal som jobbar svart, något som är vanligt förekommande på krogarna i Uppsala precis som i landets övriga storstäder där anonymiteten är stor och krögarna lätt kommer undan med fifflet, säger Östrup.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".