Gripna efter skolbrand

Ekillaskolan i Märsta utrymdes under onsdagsförmiddagen efter en brand. Tre elever greps senare på dagen misstänkta för inblandning i branden, som kan ha orsakats av fyrverkerier.  

Branden startade vid halv tio-tiden och flera elever Upplandsnytt talat med vittnar om att det sköts fyrverkerier inomhus vid tillfället:

- Dom smällde smällare vid mitt skåp, så började det brinna och jag sprang därifrån. Alla sprang, berättar en elev.

- Jag stod där och försökte släcka elden, och samtidigt var det någon som sköt en till raket. Så det var raketer från början. Så spred elden sig till skåpen, och spred sig uppåt. Det tog tjugo sekunder så var det uppe i taket, säger en annan kille.  

- Vi såg att det kom lågor och all tjock rök. Vi tänkte inte så mycket, bara att vi skulle ut, berättar två tjejer.

Det kan ha varit raketer eller smällare som avfyrats inomhus i skolan som gjorde första skoldagen på Ekillaskolan i Märsta till en dramatisk historia. Vid halv tio-tiden i på förmiddagen började det brinna inne i skolan, en mindre brand fick snabbt fäste i innertaket och skolan fylldes av rök. Samtliga elever fick ta sig ut och evakuerades till gymnastikstalen. Även om vissa fick i sig rök, så skadades ingen allvarligt.

Men det hade kunnat gå illa, berättar räddningsledare Göran Johansson:

- Det såg väldigt illa ut när Märsta kom på på plats. Det brann kraftigt i takkonstruktionen, det brinner runt toaletter och i inredning. Det är risk för spridning till stora delar av skolan.

Inte förren vid strax efter elva var branden släckt, och som mest arbetade ett fyrtiotal brandmän med den komplicerade släckningen.

Redan innan dess, vid elvatiden, hade polisen kunnat gripa tre femtonåriga killar som misstänks vara delaktiga i att starta branden. De tre är elever på skolan och det är vittnesuppgifter som lett fram till att de tre greps. De misstänks nu för mordbrand och förhör pågick under onsdagseftermiddagen.

På skolan saneras nu skadade lokaler och en teknisk undersökningen har gjorts av polisen. Enligt rektor Jonas André Johansson tänkte man först hålla öppet under morgondagen, men omvärderade beslutet efter att ha inspekterat lokalerna.

- Det är för mycket att sanera, vi öppnar i stället på torsdag säger han till Upplandsnytt.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".