Kritik mot flygutredning

Försvarsmakten har missat en hel del i sin kompletterande beskrivning av hur en eventuell framtida civil flygtrafik på Ärna i Uppsala kommer att påverka miljön. Det anser Miljöpartiet. Vad tycker du om planerna på civilflyg på Ärna? Tyck till här!

Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg pekar på en rad brister, bland annat när det gäller klimatpåverkan och buller.

- Det är ju inte så att man störs av ett genomsnittligt buller, utan man störs av bullertopparna, när det bullrar som mest. Det är dom uppgifterna man borde ha redovisat också, inte bara genomsnittsnivåer, säger Niclas Malmberg.

När det handlar om hur klimatet kommer påverkas så brister det också i försvarsmaktens miljöbeskrivning, menar han:

- Om vi tittar på klimatfrågan så redovisar man enbart de utsläpp som kommer vid start och landning, och transporter till flygplatsen. Men de stora utsläppen sker ju under själva flygresan, men de frågeställningarna väljer försvarsmakten att inte besvara.

Folke Borg är chef för försvarsmaktens miljöprövningsenhet. Han tycker miljöpartiets kritik var väntad, men anser att miljökompletteringarna är fullt tillräckliga. När det gäller buller så använder sig Försvarsmakten av samma modell som vid alla andra flygplatser i landet och han känner sig inte träffad av kritiken. Inte heller när det gäller klimatpåverkan:

- Prövningen av eventuell global påverkan av verksamheten just i Uppsala det ingår faktiskt inte i den här prövningen, säger han.  

Det är Länsstyrelsen som till sist ska besluta om Försvarsmakten har rätt att låta företaget Uppsala Airport bedriva civilt lågprisflyg på Ärna flygplats. Men samtidigt är det kommunen som beslutar om bygglov och spelar därför en viktig roll. Säger kommunen nej blir det ytterligare en fråga för länsstyrelsen och i sista hand för länsrätten.

- Kommunen har ju inte något veto, men däremot kan det ta tid, det är en annan femma, säger Folke Borg.

Johan Lindahl
johan.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".