Skolinspektionen

Nej till fler friskolor

Fem friskolegymnasier har fått nej från Skolinspektionen till att antingen nyetablera sig, eller att utöka den verksamhet dom redan har, i Uppsala.

Uppsala kommun ville i höstas godkänna alla skolorna utom en, men nu säger alltså Skolinspektionen nej, eftersom etableringen enligt myndigheten skulle kunna komma att hota den kommunala gymnasieskolan i Uppsala.

Birgitta Fredander är chef för Skolinspektionens tillståndsenhet och motiverar myndighetens beslut.

- Det finns en risk att den kommunala skolan inte kan finnas kvar och enligt skollagen har alla elever rätt att välja ett kommunalt alternativ. Där för har vi valt att avslå ansökningarna, säger Birgitta Fredander, enhetschef på Skolinspektionens tillståndsenhet.

Skolinspektionen gör alltså en helt annan bedömning än Uppsala kommun. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i kommunen ville i höstas godkänna alla ansökningarna utom en, sammanlagt 1800 platser. Detta trots minskande elevkullar till gymnasiet i Uppsala. Och att Skolinspektionen nu satt ner foten, åtminstone vad gäller vissa av gymnasieprogrammen, får inte folkpartisten och ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Mohamad Hassan, att ändra sig. Ju fler seriösa alternativ, desto bättre för eleverna, enligt honom.

-Jag är för mångfald en mångfald av olika utförare och den utförare som inte erbjuder en bra utbildning kommer så småningom försvinna, eftersom elever inte kommer att söka sig dit.

Men hur kan det bli bättre för eleverna om skolor på sikt måste läggas ned?

- Därför att det är de skolor som inte förnyar sig, som kommer att försvinna. De som däremot ser till elevens bästa och hela tiden utvecklar utbildningen och studieresultaten, de kommer att överleva, säger Mohamad Hassan.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista