Äldre får inte adoptera

Det är stora skillnader i hur Sveriges kommuner ser på adoptivföräldrars ålder och bedömningarna är ofta godtyckliga. Det visar en enkät som Sveriges Radio skickat ut.
Vad tycker du om att kommunerna gör olika? Skriv här:

Medan en 58-åring i Knivsta har fått adoptera ett barn så säger andra kommuner i landet nej till föräldrar som är äldre än 42.

Ingrid Skäremo i Uppsala, hämtade sin son Samuel från Kina när hon var 50 år.

- Det var samma känsla, kan ju jag säga då som har varit med om det också, som att få barn. Så där bara...ååhh, säger hon.

Ingrid Skäremo och hennes man adopterade tvååriga Samuel från Kina i september. Ingrid hade hunnit fylla femtio innan de hämtade Samuel - men hade hon bott i en annan kommun hade hon kanske fått nej på grund av sin ålder. Det finns nämligen ingen absolut gräns för hur gamla adoptivföräldrar får vara i Sverige. Socialstyrelsen och regeringsrätten har under det senaste året rekommenderat att föräldrar inte bör vara äldre än 42 när de ansöker om att få adoptera. Men Sveriges kommuner har gjort helt olika tolkningar av de här riktlinjerna, visar Sveriges Radios undersökning. Vissa kommuner håller hårt på 42-årsgränsen medan andra inte har några åldersrekommendationer alls. Nästan hälften av kommunerna i landet har inte några riktlinjer när det gäller ålder. Inga Näslund på Adoptioncentrum tycker att det här är ett problem:

- Vissa kommuner har valt att tolka den här nya domarna som har kommit väldigt bokstavligt och andra kommuner väljer att ha en lite friare tolkning. Det kan verka väldigt orättvist, säger hon.

Anders A Aronsson, som är folkpartistisk ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun, den nämnd som hanterar sådana här frågor, tycker att det vore bättre med enhetliga riktlinjer och regler, men att det kan innebära problem när man sen ska besluta i frågan lokalt:

- Det är bra om man har tydliga riktlinjer men samtidigt om vi nu har ansvaret i respektive kommun att utifrån de riktlinjer som finns att hantera detta så beror det ju också på vilken erfarenhet man har att hantera den typen av frågor, förklarar han.

Det som måste bedömas vid alla adoptioner är vad som är bäst för barnet.

50-åriga Ingrid Skäremo i uppsala tycker att hon är en bättre mamma nu, och hon tycker det är fel att det hanteras olika i kommunerna.

- Man får godkänt av tex Kina, myndigheterna säger att, jo vi vill ge dig ett barn, men då kommer Sverige med någon slags byråkratisk klåfingrighet och säger; nej, vi stryker dig nu för det finns yngre föräldrar på kö. Jag tycker det är så grymt, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".