Borgliga kritiker vill inte ha en ny flygplats på Ärna

Oenighet om civilflyg

De styrande allianspartierna i Uppsala kommun är fortfarande splittrade i frågan om en civil flygplats på Ärna. Det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort.

Majoriteten inom alliansen är positiva eller så har de inte bestämt sig än. Men det finns också flera uttalade kritiker. En av dem är centerpartisten Stephen Schad som tycker att Uppsala inte ska bidra till mer flygtrafik och koldioxidutsläpp.

- Uppsala självt kan inte förändra utvecklingen av flyget i stort, men å andra sidan någonstans måste man börja. O även vi som är en lite stad med europeiskt mått måste ta vårt ansvar, säger Stephen Schad.

Det finns fortfarande en hel del frågetecken kring hur alliansen förhåller sig till civilt flyg från Ärna och de väntar nu på att länsstyrelsen ska granska den kompletterande miljöbeskrivningen som kommit in från Försvarsmakten. Stephen Schad har inte läst de nya dokumenten men tror inte att de kommer förändra hans kritiska inställning.

Upplandsnytt har ringt till samtliga 46 borgerliga ledamöter i kommunfullmäktige, av dem har 32 svarat. Majoriteten av ledamöterna är positivt inställda eller så har de inte tagit ställningen än. Moderaten Elsie Ländin är positiv och tycker att civilt flyg från Ärna vore ett lyft.

- Det är bra för företagandet i Uppsala om vi har ett flyg intill här. Sen ökar det med invånare i Uppsala och det kan vara trevligt om det går några linjer från Uppsala, då behöver man inte åka så långt till andra flygplatser, menar hon.

En annan kritisk röst inom den styrande alliansen kommer från kristdemokraten Martin Wisell. Han har nu skrivit en motion till kristdemokraternas årsmöte den 4 februari och kommer där att driva kritiken mot flygplatsen.

- Min förhoppning är ju att årsmötet ska ställa sig bakom motionen, och att alla vi kristdemokrater i kommunfullmäktige kan agera så att vi motverkar att det tillkommer en flygplats på Ärna, säger Martin Wisell.

Martina Feuer
martina.feuer@sr.se

Johan Lindahl
johan.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".