Det ska börjas i tid

"Talanger kan flytta"

Efter beskedet om att Sirius fotboll inte kommer att göra en någon satsning på damfotboll i år varnar nu Perra Hansson från Uppsala, som arbetar på Svenska fotbollförbundet, för konsekvenserna.

Han menar bland annat att de unga kvinnliga fotbollsspelare som nu är i gymnasieålder kan försvinna i väg från regionen, om man inte tar vara på deras talang på rätt sätt:

- Jag tror att det är viktigt att man kommer ihåg att uppländsk flickfotboll, 15 år och uppåt, har hållit väldigt hög klass hela tiden. Vi har hittat en form som stimulerar elitidrotten och det är viktigt att den möjligheten finns kvar, säger Perra Hansson.  

Perra Hansson arbetar som riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet, och han jobbar just gentemot det uppländska förbundet och de klubbar som finns i det här distriktet. Han har bland annat varit insatt i det arbete som Sirius och Bälinge den senaste tiden haft när det gäller att starta en damfotbollssektion inom Sirius, allt sedan Bälinge beslutade att lägga ned sin elitverksamhet i höstas.

- Lasse Svensson och Sirius presenterade organisatoriskt en väldigt intressant modell. Jag tror att det mera är på spelarsidan det har blivit akuta svårigeheter efter att spelare har förvunnit, säger Perra Hansson.

Som en konsekvens av det besked Sirius gav så ser nu Perra Hansson en möjlig fara i att det nu bara finns ett elitlag på damfotbollssidan i Uppland, nämligen Danmark, som kan ta hand om de unga spelare som är talangfulla och som i dag är i gymnasieålder och kanske några år äldre:

- Det blir Danmark och Upplands fotbollsförbund som får titta på det här för att hitta en lösning, annars är det en uppenbar risk att skickliga spelare försvinner från distriktet.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".