Sju fällda i arvshärva

Sju av de åtalade personerna i härvan kring bedrägerierna mot allmänna arvsfonden fälldes idag för antingen grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri eller båda.

Den 48-årige mannen från Uppsala, som döms till fyra års fängelse för grovt bedrägeri med hjälp av urkundsförfalskning, har valt att överklaga sin dom.

-Min spontana känsla var att det är ett oerhört hårt straff för en brottslighet som han fälls för. Det är inte oväntat att ha döms för brott eftersom han erkänt. Men jag anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning på straffvärdet.

På vilket sätt tycker du att tingsrätten gjort en felaktig bedömning?

- Jag är ju i mångt och mycket inte bara advokat utan vanlig människa och jag ser till exempel andra gärningar som ger betydligt lägre påföljder i svensk rätsspraxis. Jag tycker inte att det är fel att göra en jämförelse med till exempel vissa typer av våldsbrott. Rån,t ex där man använder sig av vapen, våld och hot om våld för att tillskansa sig pengar. Här har man använt sig av ett pappersdokument och man bestraffas, tycker jag, oerhört hårt.

För att förhindra att liknande brott sker i framtiden har kammarkollegiet nu skärpt sina rutiner. Men det är svårt att helt skydda sig från att sånt här händer, menar generaldirektör Claes Ljungh:

-Det har handlat om att en person som har förtroendet att handlägga dessa uppgifter har varit den som inte bara varit medbrottsling, utan den som har styrt och lett den här verksamheten.

Martina Feuer
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".