Uppsala Air lugna trots politikersplittring

Att de styrande allianspartierna i Uppsala fortfarande splittrade i frågan om en civilflyg på Ärna - det är inget som bekymrar bolaget bakom planerna, Uppsala Air.

-Jag ser att de här diskussionerna är ytterst naturliga. Det är en stor fråga som ska behandlas med många små detaljer och aspekter. Att politiker och allmänhet uttrycker tveksamhet, undran och oro är väl minst sagt naturligt, säger Mattias Sjölund VD på Uppsala Air.

Kommunen kommer att vara en viktig remissinstans i frågan om en flygplats - för att det ska bli ett nej krävs att åtta personer, utöver s v och mp röstar mot i fullmäktige.

Upplandsnytt berättade i morse om den rundringning vi gjort - där vi fått tag på 32 av alliansens 46 fullmäktigeledamöter. Majoriteten av ledamöterna är positivt inställda eller så har de inte tagit ställning än, men det finns också uttalade kritiker, som kristdemokraten Martin Wisell som tänker försöka få hela sitt parti att säga nej - och centerpartisten Stephen Schad som inte tycker att Uppsala ska bidra till mer flygtrafik och koldioxidutsläpp.

-Uppsala självt kan inte förändra utvecklingen av flyget i stort, men å andra sidan någonstans måste man börja. O även vi som är en lite stad med europeiskt mått måste ta vårt ansvar, säger Stephen Schad.

-Vad är det för ansvar som Stephen Schad pratar om? Vi kommer ju ändå fortsätta flyga och resa. Det blir inte mindre koldioxid för att en person flyger från något annat ställe än från Uppsala, säger Mattias Sjölund på Uppsala Air.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".