Högt vatten hotade hus

Vatten från Tämnarån hotar att svämma över hus i området kring Nöttö i Karlholm. Vattnet står ca 2-3 meter högre än normalt.

En ispropp och stängda dammluckor har gjort att vattnet stigit okontrollerat, men under natten lyckades man spränga bort en del av isproppen. En av de som var med var Tobbe Jansson på Skadeservice från Östhammar.

- Läget blev akut, vattnet bara steg och vattnet hotade husen en bit bort. Vi bestämde oss för att spränga en fåra som hade fryst igen, och då fick vi till så att flödet blev större, men isklotet sitter fortfarande kvar.

Sedan klockan fyra i natt har vattnet sjunkit undan cirka åtta till tio centimeter och i själva ån har vattenståndet sjunkit cirka en halvmeter, rapporterar Tobbe Jansson.


Skadeservices bedömning är att nattens sprängning fick en bra verkan och i nuläget finns inga planer på att spränga mer under dagen.

Är den akuta faran över?
- Ja, den är över

Men eftersom isproppen fortfarande sitter kvar, finns det risk att det återigen täpper igen?
- Ja, det finns det.

Översvämningen har skapat problem för flera markägare i området. Skogsägaren Lennart Lööfs kan inte avverka de ytor som han planerat.

- Jag kan inte hugga i min skog på andra sidan vallen och det har uppstått stora problem för markägare uppströms också. Det blir stora ekonomiska förluster för oss, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".