Foto: Uppsala stadsteater/Markus Gårder

Inte fler besökare trots fler föreställningar

Uppsala Stadsteater satsar sedan 2007 på fler produktioner och fler föreställningar. Men än så länge har man inte lockat särskilt många fler besökare.

Och nu under januari, har man ställt in två föreställningar av den nyskrivna komedin Blåmärken, som hade urpremiär i november.

Nu har det gått två månader sedan premiären av ”Blåmärken” och biljettförsäljningen har gått knackigt. I början av januari ställdes två föreställningar in. Helene Riise är marknadschef på Uppsala stadsteater.
- Det känns naturligtvis aldrig bra att ställa in föreställningar, men i det här fallet tyckte vi att vi kunde ge publiken en bättre upplevelse om de kom vid ett senare tillfälle. Det är ju roligare att sitta i en fylld salong, säger hon.

Vårens föreställningar av Blåmärken har nämligen sålt bättre, enligt Helene Riise. Och i stort menar hon att förra årets publiksiffror är bra, med drygt 58.000 besökare. Men allt beror på hur man räknar. När Linus Tunström blev chef valde han att göra om Stadsteatern till en repertoarteater, med flera parallella föreställningar på de olika scenerna. Det har gjort att teatern nu spelar cirka 100 föreställningar fler om året, jämfört med tidigare. Jämför man förra årets dryga 58.000 besökare, med spelåret 2005-2006, alltså innan stadsteatern blev en repertoarteater, ligger ökning bara på blygsamma 5.000 besökare, trots 100 fler spelade föreställningar. Men Helene Riise är inte orolig.
-Jag tror inte att man kan mäta så. Vi hoppas ju att det här ska leda till att publiken går fler gånger på teatern och ser olika föreställningar, men det är ett beteende som inte ändras över natt. Jag tycker att det finns gott hopp, med tanke på hur kulturellt intresserade Uppsalaborna ändå är.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".