Tung hemkomst

Uppsalabon Moussa Almassri kom hem från krigets Gaza i lördags. Även om han är glad över att vara hemma, berättar han att hemkomsten har varit svår.

Moussa Almassri var en av de första svenskarna som lyckades ta sig ut från Gaza. Vägen ut blev mycket dramatisk, då de blev beskjutna under vägen.

I lördags landade Moussa på Arlanda och är nu hemma med sin fru och sina fyra barn här i Uppsala.

Men trots det är kriget allt annat än över för hans del. Släkt och vänner finns kvar i Gaza och Moussa Almassri berättar att oron för dom är stor.

- Jag har inte fått kontakt med dem på två dagar. Jag vet inte om de lever eller är döda, om de har mat eller inte. Det dör så många varje dag och jag är rädd för att även min familj är döda, säger han.

Även om han är lättad över att vara hemma i lägenheten i Uppsala, berättar Moussa al Masri att det har varit tre svåra dagar sedan han kom hem.

Han har svårt att sova och tankarna kretsar kring dom familjemedlemmar som finns kvar i Gaza.

-Jag tittar på nyheterna på tv hela tiden och hoppas att jag ska få se min mamma eller någon annan. Jag försöker sova, men kan inte. 

Han bär på svåra minnen. Släkten i Gaza har varit tvugna att lämna sin lägenhet och Moussa Almassri har mist en av sina systerdöttrar i kriget. Samtidigt försöker han skydda sina egna barn från allt det hemska.

- Jag vill inte berätta för mina barn, det är inte bra för dem. Jag såg så mycket hemskt, mycket döda kroppar. Det vill jag inte att mina barn ska bära, säger Moussa Almassri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".