Arbetslösheten fortsätter att öka i länet

Den negativa trenden på arbetsmarknaden i Uppsala län har fortsatt under det första halvåret i år. Vid halvårsskiftet var 4,9 procent av arbetskraften öppet arbetslösa, vilket är en procentenhet mer än i juni förra året, det visar färsk statistik från Länsarbetsnämnden.
- Det beror framförallt på att vi drabbas av IT-sektorns nedgång och att det inte finns någon efterfrågan på arbetskraft inom den offentliga sektorn, säger Björn von Heland som är länsarbetsdirektör i Uppsala län Samtidigt som den öppna arbetslösheten nu alltså ökar i Uppsala län så har arbetsförmedlingarna dessutom mindre pengar för arbetsmarknadspolitiska åtgärder vilket gör att färre kunnat få del av åtgärderna. Totalt sett så har arbetsmarknaden i Uppsala län också gått något sämre jämfört med Sverige som helhet. - Det är oroande men vi vet anledningen till nedgången. Vi menar att Uppsala har stora förutsättningar att klara sig bra i ett långsiktigt perspektiv. Vi har en välutbildad befolkning och vi ligger nära en storflygplats och har bra kommunikationer, säger Björn von Heland. Kontakta reportern: Hanna Anander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista