Professor inför rätta

En professor och en dåvarande lektor vid Uppsala universitet ställdes på tisdagen inför rätta misstänkta för tjänstefel.

De båda anklagas för att på olagligt sätt ha sett till att en doktorand inte fick sin doktorsavhandling godkänd. Professorn gick till skarp motattack mot åklagaren i Uppsala tingsrätt.

- Jag uppfattar det som ett slag under bältet, och det är förolämpande, sa den åtalade professorn.

Händelsen inträffade i september 2005 på en institution på Uppsala universitet. De båda åtalade satt i den betygsnämnd som skulle besluta om den aktuella doktorsavhandlingen skulle godkännas. De båda har enligt åklagaren gjort upp om att den ena av dem, lektorn, skulle lämna sammanträdet om det visade sig att det fanns en majoritet för att godkänna avhandlingen, för med en ledamot borta skulle nämnden inte vara beslutsmässig.

Skälet till att de båda skulle vilja stoppa avhandlingen ska ha varit att de ansåg att den inte höll måttet, och de ska då enligt åklagaren ha stoppat den på ett olagligt sätt.

Lektorn medgav i Uppsala tingsrätt att det var så att hon lämnade mötet och att det var till följd av att hon inte ansåg att avhandlingen borde godkännas. Men både hon och professorn tillbakavisade att det förelåg en konspiration, och professorn hävdade att han var beredd att godkänna avhandlingen trots dess brister, men att han strax före mötet upptäckte misstänkt plagiat och ville undersöka det närmare innan han bestämde sig.

Båda hävdar att det andra möte som nämnden höll några dagar senare, där avhandlingen godkändes, ska ses som en fortsättning av det första mötet, som alltså enligt dem ajournerades, och att de därför aldrig frångick sina skyldigheter som nämndledamöter.

Professorn attackerade också åklagaren för att han hävdade att de två åtalade tillsammans skulle ha gjort upp att professorn skulle bli ordförande för betygsnämnden:

- För jag fråga, om det är fem medlemmar i en nämnd hur skulle två medlemmar kunna bestämma över de tre vem som ska bli ordförande? Jag känner mig personligen attackerad och hoppas att det ska ta slut, sa den åtalade professorn.

Rättegången avslutas på ondagen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".