Ellen Högman, elev på frisörprogrammet i Uppsala.

Misstänkt mögel i skola

Linnéskolan i Uppsala har tvingats evakuera frisör- och stylistprogrammet till tillfälliga lokaler. Detta sedan flera av lärarna har mått dåligt av luften i dom nuvarande lokalerna.

Skolan misstänker mögel. Eva-Lill Åkerlind jobbar som lärare på frisörprogrammet.
- Ungefär en månad innan jullovet så började jag känna av det. Det känns tungt i huvudet och svider i ögonen.

I frisör- och stylistprogrammets lokaler på Linnéskolan har det tidigare funnits vattenläckor, och det är det som som nu kan ha gett upphov till mögel.
- Man är rädd för att även bli överkänslig mot sitt yrke, om man utsätter sig för det under för lång tid. Vi jobbar ju med kemikalier, med färg och permanent, och att man då även ska bli överkänslig mot det, säger Eva-Lill Åkerlind.

Ellen Högman går sista året på frisörprogrammet, i dag spenderar hon sin tid på den frisörsalong i Uppsala som hon i vanliga fall praktiserar på.
- Vi sätter in hårförlängningar på mig. Jag är ledig i dag, eftersom vi inte har några lokaler att vara i. Men man får lite panik nu när det bara är en termin kvar. Och man känner att vi kanske inte kommer att hinna med allting som vi borde hinna med, säger hon.

Luftmätningarna i frisör- och stylistprogrammets lokaler är redan igång. Först när de är klara kan undervisningen komma igång som vanligt igen. Håkan Joas är rektor på Linnéskolan.
- Om vi vet att lokalerna är säkra att använda, så äger det rum om två veckor. Om de inte är säkra så kan vi naturligtvis inte använda lokalerna. Då kommer vi att lägga den undervisningsdelen ute på frisörsalonger på stan. Den möjligheten undersöker våra lärare just nu, säger Håkan Joas är rektor på Linnéskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".