Polisutredning om forskning

Uppsalapolisen har i dagarna påbörjat en förundersökning om brott i samband med den forskning som bedrivits vid Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala.

Det var efter Upplandsnytts avslöjande i slutet av 2007, om olaglig forskning vid CEOS, som ärendet polisanmäldes. Thomas Bälter Nordenman är kammaråklagare i Uppsala.

- Ja, det har ju gjorts en polisanmälan och jag har hämtat in en hel del information, bland annat på grund av Radio Upplands reportage. Jag har skrivit direktiv till polisen och bett dem att utreda och redogöra för mig vad som har hänt, så att jag kan ta ställning till om det begåtts något brott och vem som i sådana fall kan misstänkas för det, säger Thomas Bälter Nordenman.

I december 2007 kunde Upplandsnytt avslöja att en stor del av den forskning som genom åren bedrivits vid CEOS, forskning som baserades på känsliga patientuppgifter, var olaglig. Eftersom forskarna inte hade fått patienternas skriftliga samtycke så fick de inte använda uppgifterna, som sparats i en databas, till att forska.

Ansvariga på CEOS och inom landstinget hävdade att ingen forskning bedrivits, men Upplandsnytt kunde via källor få tag i olika rapporter och studier som bevisade motsatsen. Efter vårt avslöjande polisanmäldes ärendet anonymt, och Thomas Bälter Nordenman beslutade redan i somras att en förundersökning om brott mot personuppgiftslagen skulle inledas. I förra veckan kom polisen igång med arbetet:

- Det är inget ärende som har den högsta prioriteten, utan det är ju tyvärr så att andra ärenden går före ibland. Så är fallet i detta avseende. Men jag hade kontakt med utredaren på polisens ekorotel så sent som i förra veckan. Hon har berättat att hon ska ta tag i detta nu. Det är ett antal personer som ska höras och sedan får vi se vad det leder fram till, säger Thomas Bälter Nordenman.

Polisen kommer nu inledningsvis att förhöra mellan fem och tio personer. Det är bland annat en divisionschef, olika verksamhetschefer, forskare och även personer från Uppsala universitet med kopplingar till CEOS:

- Det är personer som förekommer i olika avseenden i det här ärendet och som jag anser kan ha information att lämna som kan vara värdefull för mig. Vi börjar i den ändan och så får vi se vad det leder fram till, säger Thomas Bälter Nordenman.

Om det skulle leda till åtal och en fällande dom, vad kan det röra sig om för typ av straff då?

- Sannolikt bötesstraff skulle jag tro. Men det är för tidigt att säga i det här läget, säger Thomas Bälter Nordenman.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".