HSAN-kritik mot läkare

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) riktar kritik mot en läkare på Akademiska sjukhuset, men utdömer ingen disciplinpåföljd. En gravid kvinna vägrades smärtlindring, och tvingades att under ett dygn försöka föda fram sitt döda barn.
I februari i år fördes en gravid kvinna akut från Västerås till Akademiska sjukhuset i Uppsala då fostervattnet börjat läcka. Kvinnan var gravid i 22 veckan. Hon var rädd inför förlossningen och hade tidigare lovats att föda med kejsarsnitt. På grund av en infektion behandlas kvinnan med penicillin men trots det försämras hennes tillstånd. Efter fyra dagar, konstateras att livmodern är tömd på fostervatten och att fostret är dött. I anmälan till ansvarsnämnden skriver kvinnan att hon i ett dygn med svåra smärtor uppmanas att föda fram sitt döda barn. Hon frågar flera gånger efter smärtlindring - men blir nekad. Och enligt läkaren fick hon inte heller föda med kejsarsnitt eftersom fostret inte nått 25-e veckan. Först nästa morgon - När ett nytt arbetslag går på sitt pass - görs ett nytt ultraljud. Då konstaterar man att barnet ligger på tvären. Kvinnan blir då sövd - och barnet dras ut. Och nu kritiseras alltså läkaren som behandlat kvinnan. Hälso- och sjukvårds ansvarsnämnd skriver att läkaren inte kan undgå kritik för att inte ha beaktat kvinnas stora behov av smärtlindring och att inte kontrollerat fosterläget med ultraljud. Dessa brister motiverar dock inte disciplinpåföljd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista