Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

20 bort från särskolan

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 06.09
Shamsi Thorsén tycker att särskolan borde slippa skära ner.

Nu är klart hur besparingarna på personal inom kommunen blir i särskolan under 2009. Närmare 20 tjänster måste tas bort.

Personalneddragningarna inom Uppsalas grundskola har varit känd ett tag men nu har tjänstemännen också fått en bild av hur besparingarna i särskolan blir under 2009.

Närmare 20 tjänster måste tas bort, besparingar som får allvarligare konsekvenser än i den vanliga skolan menar föräldern Shamsi Thorsén som har två barn med autism på Brune skola i Uppsala. Den elevgrupp inom särskolan som är mest känslig för förändring.

- Det som är problemet med de här barnen är att det krävs inte så mycket för att rubba deras jämvikt. Det krävs inte så oerhörda ändringar för att de ska backa i utvecklingen. Har man tappat tråden då är det borta, säger hon.

Trots att all pedagogisk verksamhet inom kommunen är förskonat från det generella sparkravet som ligger på kommunen iom lågkonjunkturen så måste särskolan ändå skära ner med cirka 8 miljoner kronor under 2009. Det innebär att närmare 20 tjänster måste bort inom verksamheten. Dessutom måste enheter på ungefär tre ställen i kommunen tas bort och slås ihop med andra.

Särskolan har under en tid haft ökade kostnader men som man tidigare har kunnat hantera. I år går inte det. Särskolan måste spara, berättar Ulf Gustin ansvarig tjäsnteman, dels pga av minskade resurser och dels pga färre elever.

- Det här är ju ett politiskt uppdrag och jag tror att det till allra största delen är möjligt att genomföra det här på ett klokt sätt.

Det låter litegrann på dig att du tycker det är klokt att ni får minskade resurser?

- Nej så är det inte. Däremot tycker jag det är klokt att anpassa sig till det uppdrag som vi nu har, säger Ulf Gustin.

Är du orolig för kvaliteten inom särskolan?

- Jag förväntar mig inte någon kvalitetsänkning i och med det här.

Men Shamsi Thorsén tror visst att besparingarna kommer att påverka kvaliteten på skoldagen för hennes två barn och tycker inte att man borde spara på särskole barn trots dåliga tider.

- Med tanke på att de här barnen har redan sina handikapp, de är redan drabbade. De borde få undantagna med tanke på att de går i särskolan därför att det krävs att de blir särbehandlade och de här barnen har inget annat alternativ, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".