Gravid vågade inte berätta

Enköpings lasarett bör i fortsättningen vara noggrant med att unga människor som har anhöriga med sig till läkarundersökningar, ibland behöver undersökas i enrum utan att de anhöriga är med, det kräver Socialstyrelsen.

Upprinnelsen är en ett fall förra året då en 18-årig kvinnlig patient inte vågade berätta för läkaren att hon var gravid, eftersom det fanns närstående närvarande. Kerstin Gudmundson är tillsynsläkare på socialstyrelsen:

-Vi hade möjligtvis kommit fram till uppgiften om graviditeten om läkaren hade varit i enrum med patienten, säger Kerstin Gudmundson är tillsynsläkare på Socialstyrelsen.

Den 18-åriga kvinnan, som hade hemlighållit graviditeten för sina anhöriga, kom i somras, tillsammans med närstående, till jourmottagningen på Enköpings lasarett med kraftig huvudvärk.

Men läkaren hittade inget fel utan skickade hem henne med värktabletter. Några dagar senare fick hon svåra buksmärtor och underlivsblödningar och fick föras med ambulans till förnyad undersökning, och då berättade kvinnan att hon var gravid i sjunde månaden och att hon inte vågat berätta sanningen vid det föregående läkarbesöket eftersom närstående då funnits med. Det hela slutade med att fostret avled efter att man gjort ett akut kejsarsnitt och att kvinnan själv troligen får vissa bestående fysiska men.

Socialstyrelsen framhåller nu till Enköpings lasarett vikten av i varje enskild fall göra en bedömning av om det finns skäl till enskilt samtal med patienten.

- Det är väl ett avgörande man alltid bör göra när man träffar en patient.

Enligt journalen så gjorde läkaren vid det första läkarbesöket ingen kontroll av blodtrycket, något som kanske kunde ha lett läkaren på rätt spår, och chefläkaren Barbro Nordström på Uppsala läns landsting säger att där begicks ett misstag:

- Det ska ingå i en huvudvärksutredning, där ser vi att det behöver förbättras.

Däremot tycker Barbro Nordström att man på Enköpings lasarett och landstinget i övrigt redan i dag bedömer i vilka fall det behövs undersökningar i enrum med patienten.

- Vi har det som regel i vårt arbete, och det är ändå patienten själv som måste avgöra hur man vill ha det, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".