Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frigående höns mår sämre

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 15.37
Frigående höns mår sämre än höns i bur, visar ny studie. Foto: Patrick Sörquist, SvD/Scanpix.

En ny studie som gjorts vid SLU i Uppsala visar nu att frigående värphöns lever kortare än höns i bur. De frigående hönsen drabbas också oftare av sjukdomar.

Oddvar Fossum är biträdande statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, och han är den som lett den här studien. Han anser att orsaken till problemen är den snabba omställning till frigående höns som gjordes i början av 2000-talet.

- Problemen berodde nog till stor del på att de nya systemen introducerades under en väldigt kort tid, och att det var en bristfällig kunskap om de nya systemen, säger Oddvar Fossum.

För tio år sedan antogs en djurskyddslag som innebar att värphöns inte får sitta i burar som inte tillgodoser hönsens naturliga behov av rede, sittpinne och sandbad. Allt för att minska dödligheten och beteendestörningar som att hönsen plockade fjädrar av varandra.

Sedan dess har allt fler värphöns blivit frigående, både inomhus och utomhus.

Men nu visar alltså forskning att frigående höns lever kortare tid än burhönsen. Den vanligaste dödsorsaken var bakterieinfektioner, oftast av tarmbakterien E-coli. De frigående hönsen dog även oftare av parasitinfektioner och skador efter hackning och kannibalism.

- Den viktigaste orsaken till smittan var kontakten med strö och avföring från hönsen själva.

Oddvar Fossum kan inte svara om de frigående hönsen mår bättre än burhönsen, men han tror att systemen med frigående höns kan förbättras om uppfödarna får bättre kunskap om hönsens naturliga beteendemönster och om hur infektioner sprids.

- Jag tror att de här systemen har framtiden för sig, och att det vi har sett under de senare åren tyder på att de här systemen kommer att fungera bättre efterhand, säger Oddvar Fossum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".