Dagisbuss på väg

Om några veckor börjar kommunen med mobila förskolebussar. I dag var det visning av en likadan buss, som den som kommer att rulla i Uppsala.

Den ser ut som en vanlig buss men på insidan ryms en hel förskola. Kommunens dagisbussplaner rullar framåt.

Om bara några veckor är det tänkt att dom första barnen ska börja. En av de förskolor som ska få en dagissbuss med ur och skur pedagogik är Gudruns förkola i centrala Uppsala.

- Tanken är att bussen ska kunna åka vart som helst inom en 30-minuters radie från vår förskola. Barnen ska inte behöva sitta längre än så. Bussen kommer att göra olika typer av utflykter, till skogen, muséer och så vidare, säger Lena Rosling Borg, förskolechef på Gudruns förskola.

Bussen är till för fyra till fem-åringar som varje dag gör en utflykt och spenderar dagarna utomhus, enligt ur och skur-pedagogiken.

Om vädret är uselt går det även att vara inomhus på bussen, som genom utnyttjande av alla ytor rymmer det mesta som finns på en vanlig förskola. På eftermiddagen kommer bussen tillbaka till förskolan där barnen hämtas.

I första skedet ska tre förskolebussar köpas in till Uppsala, med plats för 22 barn och tre anställda på varje.

Göran Hedefalk, på konoret för barn, ungdom och arbetsmarknad på Uppsala kommun, hoppas att bussarna ska lösa problemen med brist på förskoleplatser.

- Det är främst i centrala Uppsala, som vi har för få platser. På det här sättet skapar vi plats för fler barn och stadsbarnen får även chans att komma ut i naturen. Dessutom är bussarna billigare per dagisplats och år, än att bygga en ny förskola, säger han.

Göran Hedefalk tror även att det kan bli aktuellt med ännu fler mobila förskolebussar i framtiden, än de tre som nu snart ska börja rulla.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".