Slarv med vaccinering

Hågadalsskolan i Uppsala har slarvat med dokumentationen kring vaccineringen.
För flera elever finns inga noteringar alls i journalerna. Skolhälso- vårdsöverläkaren
Björn Wettergren ser faror med att rutinerna inte har fungerat. 

-Ett barn har inte tillräckligt stort skydd om man inte är vaccinerad och då skulle man kunna insjukna i någon av de här sjukdomarna.

En av eleverna hade enligt journalen fått vaccin mot såväl difteri som stelkramp och kikhosta, men i verkligheten hade barnet inte fått någon spruta alls.

Det var när en ny skolsköterska började i höstas, som bristerna på Hågadalsskolan uppdagades. Förutom vaccinationsmissarna visade det sig också att den gamla skolsköterskan inte genomfört alla hälso- och hörselundersökningar.

Under hösten har man försökt rätta till felen, genom att ringa runt till alla föräldrar och dubbelkolla så att deras barn verkligen fått den spruta dom ska ha och man har skärpt rutinerna. Björn Wettergren har även Lex Maria-anmält händelsen, till Socialstyrelsen, för att få svar på om de åtgärder som Skolhälsovården nu vidtagit räcker. Men i stort menar han att vaccinationerna i Uppsalas skolor fungerar bra.

- Det finns inga skäl för föräldrar att vara oroliga för att det här skulle vara något som det slarvas med dagligdags, för så är det absolut inte. Jag vågar säga att vi har ett ganska säkert system.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".