Lantbrukare åtalas

En lantbrukare i Alundatrakten åtalas nu för miljöbrott, det har åklagare beslutat.

Lantbrukaren förvarade stora mängder gödsel direkt på marken, vilket innebar risk för förorening av grundvattnet, säger miljöchefen Marie Berggren på Östhammars kommun.
- Framförallt finns det en risk för bakterieförorening på grundvattnet, och det är inte ett lämpligt sätt att hantera gödsel på.

Miljökontoret gjorde två inspektioner på gården sommaren 2007 och kunde konstatera misstänkt miljöbrott. Skälet till att stora mängder gödsel från nötkreatur förvarades direkt på marken var att en stödmur på gödselplattan hade rasat under vintern, utan att lantbrukaren hade åtgärdat saken. Miljö- och hälsoskyddsnämnden gjorde sen en åtalsanmälan till åklagare, som nu beslutat att det finns tillräckliga skäl för åtal för brott mot miljöbalken. Hälsorisker kunde alltså befaras för människor i form av förorenat grundvatten men också för lantbrukarens djur:
- Gödseln rann ju in i betesmarken och det fanns en risk för hans egna djur i och med det.

Är det vanligt med den här typen av brott?
- Nej inte i den här storleksordningen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".