Stopp för morddömd

Den morddömde man, som enligt uppgifter antagits till läkarutbildningen vid Uppsala universitet, kommer inte att kunna arbeta som läkare framöver, enligt Socialstyrelsen.

Uppsala universitet vill inte säga om en en tidigare morddömd nazist har antagits till läkarlinjen eller inte. Men uppgifterna om att mannen ska ha blivit antagen har fått Socialstyrelsen att reagera.

Mannen kommer inte att få arbeta som läkare i framtiden, det har myndigheten nu beslutat. Thomas Tegenfeldt är biträdande chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet.

- Signalen både till honom, utbildningen och landstinget är klar. Det är inte lönt att han går utbildningen. Vi kommer aldrig att legitimera honom, eller tillåta honom att vikariera, eller göra AT-tjänstgöring, säger han.

Socialstyrelsen skickade under måndagen ut ett pressmeddelande där de redogör för beslutet. Även en läkarstudent i Lund, som döms för våldtäkt mot barn, berörs.

Inte heller den studenten kommer att få någon legitimation eller rätt till AT-tjänstgöring, åtminstone inte nu. I det fallet kan Socialstyrelsen göra en annan bedömning senare, men inte när det gäller den morddömde mannen.

- Den typ av brott som han har begått kan man inte sona, när det gäller att arbeta inom sjukvården med andra människors liv och hälsa. Det är ett så pass allvarligt brott, säger Thomas Tegenfeldt.  

Mannen dömdes till 11 års fängelse för mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999. Han släpptes efter drygt 7 år och hösten 2007 började han på läkarlinjen på  Karolinska Institutet, KI. Efter en termin blev han av med sin plats på KI, efter att det kom fram att han kommit in på förfalskade betyg.

Om mannen nu har börjat på läkarlinjen i Uppsala kommer han, efter Socialstyrelsens beslut, enbart att få delta i utbildningens teoretiska del.

Men från Uppsala universitets sida vill man inte säga huruvida den tidigare morddömde nazisten, fanns på plats på dagens upprop till läkarlinjen eller inte, med hänvisning till sekretessen. Olle Nilsson är ansvarig för läkarutbildningen.

- Vi har en student med skyddad identitet, men om det har koppling till något annat kan jag inte kommentera, säger han.

Ovissheten om mannen nu studerar i Uppsala eller inte, har skapat oro bland medstudenterna. Stina läser på ett program som delar lokaler med läkarlinjen. 

- Han kommer att gå på samma institut som jag och det finns en chans att jag kommer att träffa honom, det känns inte bekvämt. De flesta jag har pratat med tycker att det är riktigt dålig att han eventuellt ska få läsa här och att informationen till oss studenter varit så dålig. Det vi vet har vi fått från olika medier, inte från ledningen här, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".