Soldater utreds för högerextremism

Tre soldater vid Hemvärnet i Uppsala misstänks för att ha kopplingar till högerextrema organisationer.

Misstanken väcktes bland annat efter att männen pekades ut på Antifascistisk aktions hemsida. De tre männen, som är i 25-årsåldern, är nu under utredning.

- När det gäller anti-demokratiska uttryck finns det ingen som helst utrymme för sådana, varken inom hemvärnet eller försvarsmakten. Det har vi nolltolerans, säger Rick Forsling, informationschef vid ledningsregementet i Enköping.

Personer som vill bli soldater vid Hemvärnet kollas mot brottsregistret och mot Säpos register. Hemvärnet kontrollerar också om det finns några uppgifter om personen hos socialförvaltningen i hemkommunen. Personen får också genomgå personliga intervjuer.

- Men framkommer då inga extrema åsikter där, så har personen möjlighet att få tjänst som hemvärnssoldat. I nästa steg när personen finns väl i gruppen och jobbar, kan vi upptäcka en sådan tendens, som vi gjort i det här fallet. Då utreder man på nytt personerna, och det är det vi gör nu.

Var drar ni gränsen? Vilka krav ställer ni på dom ni rekryterar?

- Det är organiserade, extrema åsikter. Jag kan inte säga exakt var vi drar gränsen, men det är den bedömning Säpo gör av de här organisationerna som vi följer, i den mån vi kan, säger Rick Forsling.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".